agenda

go to LinkedIn profile

Biografie

Ward van der Houwen is een industrieel ontwerper met een doctoraat in de medische wetenschappen. Zijn gevarieerde achtergrond in productontwikkeling en onderzoek op het gebied van evolutionaire morfologie, medische hulpmiddelen en het ontwerpproces verklaart zijn combinatie van praktische ‘hands-on’ vaardigheden en theoretische onderbouwing.

Ward laat ingenieurs en wetenschappers intuïtie en lichamelijke ervaring als instrumenten in wetenschap en techniek opnieuw ontdekken. In zijn lessen richt hij zich op het gebruik van intuïtie, hands-on ervaring en constructief falen als de belangrijkste instrumenten in onderzoek en ontwerp.

Als ontwerper richt hij zich voornamelijk binnen de medische productontwikkeling op de vertaalslag van lab naar prototype (conceptual engineering) en prototype naar (massa)product (product-optimalisatie). Het omzeilen van concurrerende patenten door slimme (en betere) ontwerp-oplossingen is daarbinnen een gewaardeerd specialisme.

De afgelopen jaren is hij zich steeds meer gaan toeleggen op een effectievere inzet van intuïtie en ervaring binnen het engineering-proces. Een van de hulpmiddelen die hij hierbij gebruikt is poëzie, en het vertalen van poëzie om enerzijds een gevoeligheid voor nuance en mogelijkheden te activeren en anderzijds communicatie en intercultureel begrip te verbeteren. Dat laatste is cruciaal voor de succesvolle ontwikkeling van producten op internationale markten.

CRKBO_Docent