agenda

go to LinkedIn profile

Proefschrift

Ontwikkeling van een handsfree spreekklep voor laryngectomiepatiënten

Afbeelding cover promotieZonder strottenhoofd en dus zonder stembanden kun je niet meer spreken. Patiënten waarbij een gezwel in het strottenhoofd is verwijderd, hebben hun keelkanker overleefd maar betalen een hoge prijs. Behalve hun stem zijn ze ook hun reukvermogen kwijt, want ze ademen door een opening aan de voorkant van de hals en niet via hun neus. De ingeademde lucht irriteert de ademwegen, omdat de lucht koud, droog en niet gefilterd is.

Er zijn “kunstneuzen” en spreekkleppen op de markt waarmee patiënten weer kunnen spreken en gezond kunnen ademen, maar die worden niet vaak gebruikt. Wij hebben onderzocht waarom niet.

Eerste probleem is de bevestiging aan de huid rond de halsopening. De pleisters waarop de kleppen en filters zitten, passen niet goed. Van 191 patienten is de vorm van de opening in hun hals opgemeten. Deze bleek niet vlak te zijn (zoals de pleisters aannemen), maar trechtervormig. Op basis hiervan zijn nieuwe trechtervormige pleisters ontworpen.

Tweede probleem is de spreekklep. Veelgebruikte spreekkleppen wordt met de vinger gesloten: de patient heeft dus niet beide handen vrij én wijst steeds naar de opening in de hals. De meestgebruikte handsfree spreekklep daarentegen is erg duur en de bediening is ingewikkeld.

Een nieuwe handsfree spreekklep is ontworpen. Op basis van een nieuw werkingsprincipe. Opvallend is de eenvoud van het ontwerp: door het gebruik van siliconenrubber is het aantal onderdelen van 14 teruggebracht naar 1!

De firma Servona werkt nu met ons samen aan de uitontwikkeling en productie van de spreekklep.

Meer informatie over het eerste klep-prototype iValve v1 en het tweede klep-prototype iValve v2

Read in english