agenda

go to LinkedIn profile

optredens

Die andere Aarde

Het verrassende begin van de ruimtevaart en hoe we uiteindelijk naar Venus gingen. Een verhaal van strijd, spionage, geluk en liefde over alle denkbare grenzen heen, gevat in poëzie, anekdotes, oud Sovjet beeld- en geluidsmateriaal en een grote dosis aanstekelijke fantasie.

“De eenzame reis van een Russische ruimtesonde die de dodelijk agressieve atmosfeer van Venus in wordt gestuurd… Ward van der Houwen toont je de poëzie en neemt je mee op een onvergetelijke reis door de geschiedenis en ons lege zonnestelsel. Over de paniek die uitbrak toen de Russen de eerste satelliet lanceerden. Over de eerste beelden van het oppervlak van een andere planeet. Over lensdopjes die blijven zitten, “geleende” fotorolletjes, en de hulp die de ruimtevaartwetenschappers en ingenieurs kregen uit totaal onverwachte hoek. Waarom Russen biefstuk in de ruimte eten en Amerikanen voedsel uit tubes consumeren. De geschiedenis van de eerste ruimtevaart tijdens de koude oorlog, vervat in gedichten, vergeten fotomateriaal, anekdotes en een aanstekelijke voordracht.”

Arjen Nolles, dichter en filmer

Het heelal heeft altijd tot de verbeelding gesproken, omdat we nooit een beeld hebben gehad van wat zich in dat heelal bevindt. Inmiddels hebben we die beelden wel. Foto’s genomen op de maan, op Venus, Mars en op het kleine maantje Titan van Saturnus. Maar wie kan zich wat voorstellen bij de oneindige leegte van het heelal. Van werelden die onvergelijkbaar zijn met onze aarde: 500ºC, wolken van zoutzuur, zeeën van traag golvend vloeibaar methaan. En met toch allemaal aan de horizon onze eigen zon?

Liefde voor poëzie, taal en techniek worden samengesmolten in een meeslepend verhaal van vergeten geschiedenis. Onaards dichterlijk.

In een 15 tot 20 minuten durende show met beeld en geluid neemt de kunstenaar/wetenschapper Ward van der Houwen het publiek mee door de tijd. Van Sovjet Rusland ten tijde van de koude oorlog, de lancering van Spoetnik, tot aan de laatste Venuslandingen. Een tijd van keiharde competitie tussen het Communisme en het vrije Westen die geheel anders liep dan verwacht.

Benodigde voorzieningen
  • Audio, muziek-installatie (voor kleine zalen zelfvoorzienend)
  • Microfoon en versterking (voor grotere zalen)
  • Projectiescherm
  • Beamer (in overleg zelfvoorzienend)
Honorarium volgens richtlijn Stichting Schrijvers School en Samenleving, of in overleg.

€ 265,- per 2 uur

Reiskosten € 0,28 pkm of 1ste klas NS. (incl. BTW)

www.sss.nl

Klik hier om de dichtfolder te bekijken.