agenda

go to LinkedIn profile

Bloedschadetester (Haemobile)

Hoe meet je, betrouwbaar, de schade (die leidt tot bloedstolling) die hartkleppen en kunstvaten aan bloed veroorzaken in het lab zonder dat de meetapparatuur zélf schade veroorzaakt? HaemoScan stelde deze vraag en wij hebben de Haemobile ontwikkeld. Dit apparaat pompt levend, menselijk, bloed door een hartklep zonder zelf een pomp te gebruiken. De beweging van het ronde bloedreservoir, in combinatie met de hartklep, zorgt voor het stromen van het bloed. De bloeddrukken en bloeddynamica zijn gemeten en komen overeen met die in het menselijk lichaam. 5 reservoirs met kleppen kunnen tegelijkertijd worden getest. De reservoirs worden afgedekt met een luchtdoorlatend membraan en dichtgeschroefd zodat ze bloeddicht zijn, maar het bloed kan ademen en dus blijft leven. Via twee Luer-lock aansluitingen kunnen monsters worden genomen en middelen worden toegediend. De hele opstelling wordt in een stoof geplaatst op lichaamtemperatuur. Het reservoir zelf is zo glad dat het geen bloedschade veroorzaakt.

Naam: Haemobile

Doel: meten van schade aan bloed door hartkleppen en kunstvaten

In opdracht van: HaemoScan, Groningen

Materiaal: polycarbonaat huizen, afgedekt met semipermeabel membranen (luchtdoorlatend), te stapelen op een RVS en perspex testmachine

Bijzonderheden: Het bloed ondergaat behalve met de te onderzoeken kleppen of vaten geen meetbaar schadelijk contact terwijl het toch met gewone bloedsnelheden en drukken wordt rondgepompt.